Compani

1. ComPani is een coöperatieve bakkerij. Daardoor kan de gemeenschap betrokken worden in de werking van ComPani, als hefboom naar een duurzame samenleving in een ‘Economy of Happiness’. We kiezen voor sociale winst en verbondenheid boven financiële winst. 

2. Fair Trade staat hoog in ons vaandel: eerst in de WereldWinkel, waar Fair Trade vooral op ‘Het Zuiden’ is gericht. Nu ook in ComPani, waar we vooral gaan voor lokale Fair Trade met maximaal gebruik van lokale grondstoffen en met aandacht voor bioproducten. De banketbakkersroom bevat melk, eieren en boter van een plaatselijke boerderij, de bieren komen van kleine lokale brouwerijen, de (bio-) groenten komen van Limburgse tuinbouwers, en binnenkort ook uit eigen ComPani-tuin, Limburgse boeren leveren rogge, boekweit en scharreleieren, sommige infusies (munt, ijzerkruid, kamille) komen uit onze kruidentuin. Koffie en thee zijn Fair Trade, enz …

3. Fair Trade, eerlijke handel, veronderstelt ook eerlijk werk, met speciale aandacht voor ‘zorgarbeid’. ComPani wil de mogelijkheid ontwikkelen van zorg- of herstelarbeid die de mensen de kans geeft om via concrete handenarbeid een stukje zelfvertrouwen en veerkracht te (her)winnen als opstap naar de reguliere arbeidsmarkt. Daarnaast wil de coöperatieve ook werkkansen bieden aan jongeren voor wie een reguliere betrekking net iets te hoog is gegrepen vanwege één of andere beperking maar die toch voluit willen gaan om een volwaardige job op te nemen.

4. We geven veel aandacht aan ecologisch werken. We proberen de afvalberg klein te houden, werken met minimale verpakking, een goed water- en energiebeheer en we vermijden voedselverspilling.

5. Artisanale ambacht. We kiezen voor het herwaarderen van ambachtelijke arbeid. Om brood te maken gebruikt ComPani enkel water, bloem of meel en zeezout, dus geen toegevoegde stoffen. Af en toe komt er nog een scheut lokale raapzaadolie aan te pas en wat extra zaadjes. En het belangrijkste ingrediënt zie je niet, maar het zit er wel degelijk in: tijd … onze brooddegen worden traag gekneed en krijgen 3 rusttijden: de bulkrijs, de bolrijs en de vormrijs. Samen goed voor een 3-tal uren rijzen en rijpen. De desembroden doen daar nog een halve tot driekwart dag bij: in ComPani mogen ze een ganse nacht rusten !

Dr. Herman Kuppers is voorzitter van Compani.

Meer info vind je op http://www.compani.be