Ontstaan van onze werking in Ruchika

 

De vzw Ruchika – Thomas for India werd opgericht door Dr. Herman Kuppers en zijn echtgenote Berte Ketelslegers.

Ons eerste reis naar India was in het kader van een evaluatie van een project in de buurt van Chennai. We werden opgevangen door Gladston en Florina, twee studenten Social Work in Chennai. In 2000 hadden Gladston en Florina, ondertussen afgestudeerd, een opdracht van de overheid om alle NGO’s van Zuid India die werkten met straatkinderen te evalueren. Ik werd uitgenodigd met hen mee te reizen. Tijdens dat bezoek zag ik afschuwelijke zaken, maar ook enkele schitterende organisaties, waarvan Ruchika Social Service Organisation (RSSO) de primus was.

Ruchika bekoorde ons direct door de degelijke organisatie van hun projecten, hun maatschappelijke betrokkenheid en het financiële beheer van het project.

De sterkte van het project is hun kindgericht educatief project van de slumschooltjes, met een brede omkadering: medische zorg, voedzaam eten, wekelijkse hygiëne. Daarnaast is er hun sociale werking, met wijkcomités, AIDS-programma's, Childline en Helpline, sensibilisatieprogramma's rond kinderarbeid en kinderrechten.

Vanaf 2001 gingen we elk jaar “even” werken in Bhubaneswar, en met de support van enkelen, werd een steuncomité voor Ruchika opgericht. In 2002 verongelukte onze Indische adoptiezoon Thomas. Samen met familie en vrienden werd de vzw “Ruchika – Thomas voor India” opgericht. Vanaf dan werd er actief gezocht naar sponsors voor de verschillende projecten van Ruchika.

 In de projecten van Ruchika steunen we vooral de integratie van gehandicapte kinderen met het deelproject “Inclusive Education”, een sociaal - educatief programma waarmee we de aandacht richten op het gehandicapte slumkind en zijn rehabilitatie. Aandachtspunten zijn vooral de medische zorg, het opvoedkundig proces én de sociale rehabilitatie van deze kinderen. In 2011 werd ik opgenomen in de Advisory Board van RSSO.

Valentin Schroyen, kinesist en collega docent aan UHasselt, werd mijn vaste metgezel op elke Indiareis. De combinatie Arts - Kinesist is de ideale werkvorm voor “Inclusive Education”. Ondertussen is Ilse Lamers (UHasselt) ook een vaste compagnon kinesist geworden. Elk jaar nemen we enkele van onze studenten kinesitherapie mee op stage. En elk jaar zijn er enkele vrijwilligers die in Bhubaneswar in de verschillende projecten van Ruchika gaan werken.

Met de jaren kwamen er vragen van andere projecten om met hen samen te werken en ons werkmodel van Ruchika te implementeren.

Ons India-project bestaat op dit moment uit 4 delen, die je verder kan bekijken op “wat we doen”:

  • Ruchika (RSSO) in Bhubaneswar, ons hoofdproject
  • OfERR in Chennai
  • TARA, met Bawana in Delhi
  • National Domestic Workers Movement in Chennai